Transformă-ți emoțiile într-un prieten drag
“Din păcate, aflate sub presiune, emoțiile nu mor.
Ele tac.
Dar continuă să influențeze omul din interior.”
Sigmund Freud
Experiențele emoționale puternice pot fi surprinzătoare și neliniștitoare și de multe ori îți dorești să nu le simți sau să dispară pur și simplu. Dar acest lucru este imposibil, așa cum nu poți renunța la o parte a corpului tău pentru că nu îți place într-un anumit moment, la fel nu poți face ca trăirile tale să nu mai existe. Ce s-ar întâmpla dacă ți-ai permite să le accepți, să le recunoști existența, apoi să le privești cu deschidere și curiozitate? Pe lângă faptul că acestea fac parte din experiența noastră umană vastă, vei avea ocazia să afli și lucruri valoroase despre tine și funcționarea ta. Emoțiile nu sunt un dușman, ci dimpotrivă. Odată ce le lași să iasă la suprafață și îți permiți să le simți, vei descoperi că acestea sunt cel mai de ajutor ghid în navigarea vieții tale.
În esență, emoțiile sunt energie care se mișcă prin corp. Depinde doar de tine dacă le consideri bune sau rele, binevenite sau nu. De obicei, emoțiile considerate ca fiind negative sunt cele reprimate, ignorate, judecate, etichetate, ascunse sau reduse la “tăcere”. Atunci când decizi că nu vrei să simți anumite trăiri, deoarece sunt dureroase sau neplăcute, practic îți declari război ție insuți, deoarece emoțiile reprimate vor căuta întotdeauna o ieșire. Aceste părți din interiorul tău au nevoie să fie văzute, auzite și eliberate. Emoțiile neprocesate vor găsi diverse modalități de a te avertiza că ai o “afacere neîncheiată” prin tensiuni musculare, dureri de cap, boli de piele, durere fără cauză specifică, tulburări cardiace, hipertensiune arterială, etc.
Transformă-ți emoțiile într-un prieten drag și tratează-le ca atare.
Invită-ți emoțiile la o discuție, oferă-le spațiu, fii blând și ascultă-le mesajul. Ele îți vor spune exact cum te simți în legătură cu un aspect/o situație din viața ta și ce este potrivit sau nu pentru tine. Atunci când îți recunoști emoțiile și te conectezi cu adevărat la ele, acestea îți pot oferi informații vitale, care te vor ajuta să trăiești cum este mai bine pentru tine. De asemenea, dacă îți tratezi emoțiile cu îngrijire, le vei putea procesa. Cum? În primul rând, fii curios și întreabă-te despre ce este vorba cu adevărat și mergi mai adânc decât experiența de suprafață. Apoi scanează-ți corpul și vezi ce are nevoie – respirații profunde, mai mult spațiu, mișcare sau adihnă? Răspunde la această nevoie și exprimă-ți emoția în mișcare. Fă ce îți vine în mod firesc, spontan să faci – să plângi, să strigi, scoți anumite sunete, să lovești (în sigurantă) o pernă, să tremuri, să sari, să dai din picioare, etc.
Reglaj emoțional
Ce am descris mai sus se numește reglaj emoțional și este abilitatea ta de a-ți gestiona starea emoțională. Este modul în care îți recapeți liniștea și siguranța când te simți temător, profund trist, furios sau neputincios. Reglajul emoțional este influențat de atașamentul pe care l-ai avut cu părinții, deoarce acesta se învață urmărindu-i pe îngrijitorii timpurii și mai ales felul în care s-au descurcat în situații stresante. Când ești mic, nu ai dezvoltată abilitatea de a te autoregla pe cont propriu, aceasta trebuie să vină de la un celălalt mai mare, mai capabil. De exemplu, dacă un bebeluș se sperie, el are nevoie de un îngrijitor suficient de bun care să îl aline. Aceste experiențe de co-reglare îi conturează capacitatea de a se autoregla mai târziu în viață.
Când capacitatea ta de autoreglare crește, consumi mult mai puține resurse și energie atunci când te confrunți cu situații stresante, provocări sau frustrare. De asemenea, schimbările biologice asociate se reduc și poți preveni oboseala cronică. Cu o autoreglare îmbunătățită, te eliberezi de încercarea constantă de a te calma după un eveniment stresant. Vei fi mai degrabă calm decât să te simți epuizat în încercarea de a-ți controla gândurile și sentimentele. Când energia devine disponibilă pentru alte funcții, starea de sănătatea se îmbunătățește, crește bunăstarea fizică și emoțională și devii mai rezilient.
Leave a comment