Sarcina și nașterea sunt experiențe strict feminine. Ele se leagă de nevoi, sentimente, gânduri și comportamente pe care le simțim doar noi, din motivul evident că doar noi trecem prin asta. Procesul de fertilizare in vitro este ales de multe femei în momentul în care devine clar ca experiențele sarcinii și nașterii este posibil sa nu (mai) fie o opțiune pentru ele din diverse motive. Lucrând cu femei în această situație, am fost alături de ele și am putut observa anumite aspecte psiholigice care caracterizează experiența FIV și pe care le voi discuta pe scurt mai jos, în dorința de a începe o discuție pe această temă care să crească nivelul de conștientizare general al problemei.

La început, apar sentimente legate de ideea că o sarcină nu va posibilă în mod natural. Multe femei resimt o pierdere, sentimentul de eșec, sentimentul de pierdere a încrederii în propriul corp sau în propria persoană. Pentru unele persoane, acest moment dificil este prima ocazie cu care realizează că, de fapt, și-ar dori copii. Această experiență poate veni cu tristețe, furie, confuzie, șoc. Unele femei se simt cumva diferite de celelalte femei din jurul lor, care poate au avut un drum mai lin către experiența maternității. Uneori, partenerii de viață nu realizează sau nu simt în același fel, lucru care poate naște conflicte în cuplu și senzația de alienare de partener.

Când cuplul decide să înceapă procesul FIV, oamenii din jur pot fi cei care nu înțeleg alegerea și care oferă soluții alternative așa cum le văd ei: poate să schimbi dieta, să faci psihoterapie, poate e pe fond nervos, poate e o problemă în cuplu, dar de ce nu mai așteptați, etc. Ei pot avea intenții dintre cele mai bune, însă aceste discuții pot face o decizie grea și mai dificilă. Cuplul poate începe să se îndoiască de sine, poate totuși ar mai fi și alte soluții, etc. În funcție de felul în care fiecare vede realitatea, credem unele teorii în detrimentul altora, însă, în fapt, motivele reale pentru care un cuplu nu poate rămâne însărcinat rămân, de multe ori, necunoscute.

Să spunem că cuplul decide ferm pentru FIV și începe procedura. Tratamentul hormonal și întregul proces tehnic prin care o femeie se pregătește pentru inseminare pot avea efecte psihologice semnificative asupra ei. Poate uneori este chiar și fizic disconfotabil. Sentimentul cel mai prezent este, uneori, incertitudinea succesului și povara pe care o poate aduce gândul că, deși depui tot acest efort fizic, psihic și financiar, nu ai nici o certitudine. Creierului nostru nu îi place incertitudinea, îl face anxios și iritabil, lucru care poate aduce conflicte în cuplu și cu cei dragi, probleme de concentrare în ariile profesionale, sau poate chiar depresie și anxietate. Multe femei se simt singure, neînțelese cu adevărat de către partener sau familie, ajunse la capătul răbdării cu număratul zilelor și luatul temperaturii. Se simte multă tristețe (poate chiar trădare) legată de faptul că ceva ce au crezut mereu că va fi o etapă fericită se dovedește a fi un efort și un stres. Rușinea le împiedică, de multe ori, să discute cu cei apropiați prin ce trec, lucru care adâncește starea de izolare.

Aspectul cel mai dureros și care atârnă, în proces, cel mai greu este repetarea eșecului lună de lună. Unele cupluri încearcă și de 10 ori procesul de FIV până au succes sau până renunță. Eșecul lasă urme și este, în fiecare lună, mai greu de dus. Din acest motiv noi, la Ceașca de Terapie, considerăm că procesul FIV ar trebui să fie însoțit mai mereu de ajutor psihologic pentru femeie sau pentru cuplu. Izolarea și singurătatea cu sentimente dificile înrăutățesc situația și cresc șansele măcar să renunți, dacă nu cumva cresc și șansele de eșec (nu este dovedit, însă este o ipoteză demnă de luat în seamă).

Așa că noi pregătim un grup de suport și psihoterapie în viitorul apropiat pentru persoane care trec prin procesul acesta. Fiind alături unii de alții în etape de viață dificile putem ușura povara obstacolelor pe care le întâlnim.

Ne-ar onora să ne scrieți și să ne spuneți ce nevoi ați avea de la un astfel de grup, ce v-ar ajuta sau ce v-ar plăcea. În felul acesta ne vom putea gândi mai eficient cum să venim în întâmpinarea așteptărilor voastre.

Leave a comment