Oboseala din online
În contextul actual activitatea noastră profesională, școala, socializarea, hobbiurile s-au “mutat” în online. Tehnologia ne-a ajutat să asigurăm continuitatea și să reușim să muncim și să ne conectăm cu ceilalți fiind în izolare.
Dar asta vine și cu disconfort și oboseală.
Oare de ce este atât de obositor?
Gianpiero Petriglieri și Marissa Shuffler au sintetizat câteva dintre motivele pentru care înțâlnirile virtuale ne storc de energie și ne obosesc:
? Presupun mai multă concentrare. Mai multă concentrare pentru a elimina disonanța dintre faptul că suntem împreună – ne auzim, ne vedem, ne „simțim”, dar totuși fizic suntem în locuri diferite. De asemenea, este mai greu să procesăm limbajul non-verbal, mai greu accesibil de la distanță, și de a ne relaxa.
? Sunt impedimente tehnice – întârzieri în comunicare, întreruperi, dificultăți de conectare și multe altele, îngreunând și creând, poate, frustrare. Întârzierile mai mari de 1.2 sec fac oamenii să îl perceapă pe cel care vorbește ca fiind mai puțin prietenos sau mai puțin concentrat (după un studiu Schoenenberg et al., 2014). De altfel, momentele de pauză ne fac anxioși și ne vom întreba dacă oare este o problemă tehnică.
? Situația actuală – stăm mai mult în casă, lucrăm de acasă, suntem anxioși, apare teama de boală și de criza financiară.
? Disconfortul de a tolera incertitudinea și pierderea – în perioada pandemiei, certitudinea pare a fi existența incertitudinii. Am pierdut contactul (fizic, cel mai adesea) cu ceilalți, iar a fi conectați în online este o reamintire a pierderii acestui contact fizic. Am pierdut colegii cu care vorbeam în pauze sau în sala de curs, am pierdut familia aproape, mesele împreună, am pierdut ieșitul cu prietenii, la o terasă sau restaurant și abia începem să le reluăm.
? Diminuarea spațiului în care activăm – totul pare că se desfășoară în același loc – stăm în același fotoliu, canapea sau pat, când lucrăm, când învățăm – participăm la cursuri/webinarii, când vorbim cu prietenii, familia sau când ne relaxăm. Avem puține momente în care ne depărtăm de casă, călătorind într-un spațiul mult redus. Universul nostru s-a redus, pentru câteva luni concentrându-se în spațiul casei.
?Suntem conștienți că suntem priviți, poate în intimitatea locuinței noastre, adică în spațiul personal, intim, iar asta duce, poate, la o presiune socială. Suntem preocupați și de cum arătăm „pe cameră”, de imaginea noastră în timpul convorbirii – ceea ce nu se întâmplă în convorbirile față în față.
? Modificări în dinamica rolurilor – sunt roluri care sunt potențate acum și altele care dispar sau sunt puse „pe pauză”. Spre exemplu, rolul de călător, turist a fost trecut într-o stare latentă. Mai mult, unele roluri sociale pe care înainte le exercitam în spații diferite, acum mai toate sunt în același spațiu a camerei.
? Reducerea timpului personal – spațiul s-a diminuat, stăm acasă cu toți ai noștri și, poate, e mai greu să găsim un spațiu și momente pentru noi. Au dispărut sau s-au diminuat momentele când ne deplasam singuri către anumite locuri – spre serviciu, de exemplu. Este nevoie să ne îndeplinim îndatoririle legate de familie, muncă, griji economice, poate confruntarea cu pierderea locului de muncă, teama de boală și este greu, poate, să găsim un timp al nostru fără tumultul acestor îndatoriri și griji.
? Instrumentele pe care le utilizam pentru a munci le utilizăm și pentru a socializa – stăm pe skype, zoom etc și pentru a lucra și pentru a ne conecta cu prietenii sau familia.
?La această oboseală indusă de comunicarea virtuală se adaugă și productivitatea redusă, căci trecem printr-o perioadă dificilă, cu potențial traumatic, ce poate reactiva tipare și situații care ne-au făcut altădată rău. Este nevoie să fim blânzi cu noi, căci învățăm noi moduri de a fi.?
Și atunci ce este de făcut?
E nevoie de un echilibru, de a alterna convorbirile telefonice cu cele video și cu cele față în față. De asemenea, dacă este posibil este de luat în calcul există opțiunea de a opri camera.
Puteți găsi mai jos un articol cu mai multe detalii legate de oboseala cauzată de aplicațiile online.
Leave a comment