Sistemul profesional se aseamănă în multe privințe cu cel familial. Și cu toate acestea ai auzit de multe ori povața să nu le confunzi între ele. Nici slujba cu familia, nici familia cu slujba!

Oare de ce?

Între ele există o diferență fundamentală.

Sistemul profesional se aseamănă în multe privințe cu cel familial. Și cu toate acestea ai auzit de multe ori povața să nu le confunzi între ele. Nici slujba cu familia, nici familia cu slujba!

Familia, oricât de „ciudată” este, arareori te-ar da afară, pe stradă, când întâmpină probleme financiare și te-ar lăsa să te descurci de unul singur. Nu ți-ar pune în fața o scrisoare de concediere. Cel puțin nu în secolul acesta!

În schimb, într-o companie la care ești angajat, în perioade dificile financiar, acest lucru este foarte posibil. Iar asta nu este un lucru nesănătos pentru că este vorba de viabilitatea financiară a companie. Este o realitate! Și chiar o responsabilitate! De multe ori  deciziile financiare sănătoase au uneori consecințe dureroase pentru angajat, resimțite cu anxietate și disconfort.

Sunt momente când un loc de muncă va pretinde că este o familie. Mai ales atunci când o companie este înfloritoare economic, fără amenințări financiare, acordă o atenție deosebită satisfacției la locul de muncă a angajaților și a obiectivelor sale profesionale.

Dar, la fel ca și oamenii, companiile trăiesc, se îmbolnăvesc, mor. Când anxietatea legată de supraviețuire are cote alarmante, când viața companiei este amenințată, poți să descoperi că locul tău de muncă este în pericol și poți fi concediat. Devii dispensabil. „Familia de la serviciu” te poate trata nepăsător din punct de vedere uman, dar sănătos din punct de vedere al salvării companiei de la moarte.

Toate aceste idei nu sunt menite să te facă să devii temător sau demoralizat, ci pentru a stabili corect așteptările, adică realist. Amăgirile nasc dezamăgiri.

Scopul primordial al companiei este stabilitatea financiară, prosperitatea economică a întregii organizații și, spre deosebire de familie, nu se concentrează pe tine, nu este acolo pentru a te proteja, a-ți ocroti creșterea, pentru a-ți  oferi intimitate, pentru a te face fericit. Da, se întâmplă în unele cazuri să fie și așa, dar nu ăsta este scopul. Într-adevăr, în ultima perioadă companiile au devenit preocupate de satisfacția la locul de muncă și de importanța ca cei implicați să beneficieze de satisfacție, de recunoaștere și acceptare, de reducerea a stresului.

Și pentru că noi oamenii suntem un sistem armonios bio-psiho-socio-cultural, dacă o dimensiune (rol) începe să aibă probleme – spre exemplu – locul de muncă – și celelalte vor sfârși prin a avea probleme dacă nu devenim conștienți de realitate. Devenim conștienți de statul și de rolul nostru, de responsabilitățile asociate și de context.

Slujba este slujbă, iar familia e familie!

Nu le confunda! În acest fel ai mai puține motive să fii anxios.

Leave a comment