- This event has passed.
Ce urmează după „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Aplicații ale Schema Therapy în lucrul cu cuplurile
Event Navigation
SOLD OUT
DATA: 8-9 octombrie 2021, vineri 16:00-20:00, sâmbătă orar 9:00- 13:00.
PREȚUL: 490 lei, până la 20 septembrie (inclusiv), apoi 590 lei.
LOC DE DESFĂȘURARE: online, pe platforma ZOOM
CUI SE ADRESEAZĂ: psihoterapeuți, psihologi clinicieni, consilieri educatori, traineri, celor care lucrează în profesii de ajutor sau se pregătesc să lucreze în astfel de profesii, precum și celor interesați de propria dezvoltare și vindecare emoțională
Curs de specialitate în regim de formare continuă – în curs de acreditare CPR (8 credite CPR)
TRAINER / FORMATOR: Roxana Nicolau
Din nefericire, “chimia schemelor” joacă un rol important atunci când ne alegem partenerii și de aceea sfârșim prin a ne regăsi în aceleași roluri complementare cu care ne-am obișnuit în copilărie și ducem aceeași luptă cu aceleași Moduri pe care le-am deprins de mici, perpetuând și alternând o serie crescândă, ciclică și reciprocă de “călcat pe nervi”.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte metode, terapia de cuplu în Schema Therapy nu înseamnă doar lucrul în cuplu, ci include și ședințe individuale separate, structurate într-un plan de tratament individual. Mai mult, se poate începe terapia cu doar unul dintre parteneri, includerea celuilalt venind mai târziu – mulți dintre clienții din terapia individuală aflându-se într-o relație.
Curriculumul prezentului curs se adresează ambelor abordări: inițierea unuia dintre parteneri și includerea treptată a celuilalt sau pornirea de la început cu ambii parteneri.
Workshop-ul este interactiv, oferă un cadru teoretic și descrie prin slide-uri, videoclipuri și demonstrații live cum funcționează Ciclul de Ciocnire a Modurilor partenerilor de cuplu(CCM) și cum poate fi acesta modificat.
DESCRIERE:
Modul 1 (4 ore):
• Actualizare cu privire la nevoile emoționale de bază, scheme, strategii de coping, moduri, conceptul chimiei schemelor și ciclicității Modurilor.
• Introducerea și prezentarea modelului de lucru adaptat la cupluri.
• Responsabilitățile și aptitudinile de bază ale terapeutului (flexibilitate, ghidarea activă, aranjamentul scaunelor, îngrijirea personală, îngrijirea echitabilă a fiecărui partener).
• Descrierea elementelor de bază ale intervenției terapeutice (poziția corporală, rolul terapeutului, amplasamentul, trasarea regulilor de bază, etc.).
• Introducerea conceptului de Hartă a Modurilor (Mode Map).
• Oprirea confruntărilor și lucrul pe Ciclul de Ciocnire a Modurilor – CCM
• Dialogul Modurilor pe mai multe scaune pentru externalizarea și internalizarea [nevoilor] clienților pe baza sistemului modulului TSC.
• Augmentarea participării emoționale și reconectarea prin diverse tehnici (ex: rescrierea prin imagistică).
Modul 2 (4 ore):
• Predarea abilităților de conectare prin dialog (inclusiv conectarea partenerilor de cuplu ca egali din punct de vedere emoțional, respectul reciproc, ascultarea empatică și eliminarea elementelor distructive ale comunicării, pregătirea reconectării).
• Experimentarea emoțiilor într-un mod asumat, conștient și corporal și exprimarea lor către partener ca pe o analiză a “sinelui în prezent” .
• Practicarea confruntării empatice în prezența partenerului (inclusiv arta utilizării pârghiilor disponibile în setarea de limite).
• Lucrul cu propriile Scheme și Moduri ale terapeutului atunci când acestea sunt declanșate de cuplu (inclusiv limitarea auto expunerii).
• Legarea nevoilor emoționale de bază cu o viziune sustenabilă pentru relație, adică trasarea unei “hărți a Modurilor” pentru funcțiile relevante ale vieții (părinte; membru al unor grupuri sociale; prieten, rudă și membru al familiei; profesie și carieră, etc.).
• Abordarea problemelor specifice (aventurile și iertarea; alte aspecte care pot interveni în cuplu; separarea și divorțul; probleme de natură sexuală).
• Lucrul pe exemple de caz ale participanților.
Roxana Nicolau este unul din fondatorii și Vicepreședintele Institutului Român de Schema Therapy. A absolvit un Master de Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale. Are o experiență de 15 ani în psihologie clinică și psihoterapie individuală și de cuplu. Roxana este formator și supervizor atât în terapie cognitiv-comportamentală, psihologie clinică cât și formator și supervizor recunoscut de Societatea Internațională de Schema Therapy.