Călătoria EROULUI în procesul de vindecare
“Toate momentele de „nu sunt pregătit”, „am nevoie de timp” sunt de înțeles, dar doar pentru o scurtă perioadă de timp. Adevărul este că nu există niciodată „sunt complet pregătit”, nu există niciodată un „moment potrivit” cu adevărat. Ca și în cazul oricărei coborâri în inconștient, vine un moment în care pur și simplu speri la ce e mai bun, te ții de nas și sari în abis. Dacă nu ar fi fost așa, nu am fi creat cuvintele eroină, erou sau curaj.”
Clarissa Pinkola Estés
Cartea “Eroul cu o mie de chipuri”, scrisă de mitologul american, Joseph Campbell și publicată pentru prima dată în 1949, a introdus și reamintit lumii moderne despre arhetipul eroului. Autorul a descris transformarea personală a unui individ ca o călătorie a eroului: “Un erou se aventurează departe de lumea cotidiană într-un tărâm al minunățiilor supranaturale, aici, el întâlnește forțe fabuloase și reușește să dobândească o victorie decisivă: eroul se întoarce din această aventură misterioasă cu puterea de a reda fericirea celorlalți oameni.” Imaginați-vă eroul care trebuie să intre în întuneric, să facă față provocărilor, să se lupte cu răufăcătorii, să ucidă balaurul, să recupereze comoara și să iasă mai puternic. Dacă asociem această odisee cu procesul psihoterapeutic, putem vedea evenimentele provocatoare ale vieții ca pe o invitație de inițiere a călătoriei eroului. Te poți simți ca și cum ai fi fost aruncat într-un abis, iar dragonii pe care trebuie să-i învingi sunt demonii interiori rămași ca urmare a amintirilor dureroase din trecutul. Mergi în întuneric pentru a recupera comorile care există în tine, precum puterea interioară, înțelepciunea, încrederea și speranța. La finele călătoriei revii cu un simț sporit al sensului și al scopului, care devin darurile pe care poți să le oferi lumii.
Călătoria eroului este descrisă ca un „monomit” care servește drept fir narativ pentru multe basme, cărți și filme și este descris ca un ciclu care începe cu o fază de libertate și inocență. Această perioadă de ușurință este întreruptă tragic de o criză care îl trimite pe eroul în exil. Pentru a depăși aceste provocări, eroul trebuie să caute resurse de susținere pentru a înfrunta temerile și demonii interiori. De asemenea, eroul face un cerc complet – se întoarce în comunitatea sa cu noi daruri și capacități găsite. După ce se bazează pe fantezii naive copilărești, eroul devine un adult matur capabil să dețină sentimente și idei complexe într-o lume care poate provoca rău. În cele din urmă, eroul devine lider, vindecător sau ghid pentru alții. Fiecare din noi se poate raporta la această călătorie în propria ta viață. Poate că criză ta a fost cauzată de un eveniment traumatic șocant, sfârșitul unei relații sau o boală fizice debilitantă. Poate călătoria ta a fost pusă în mișcare ca urmare a abuzului sau neglijării din copilărie. Călătoria eroului te poate ghida în procesul de vindecare, încurajându-te să găsești resurse pentru a depăși provocările și a-ți transforma durerea într-o sursă de înțelepciune.
Este posibil să descoperi aspete incomode pe care nu vrei, nu îți place să le recunoști sau să le simți și astfel să respingi apelul de a intra în procesul de vindecare. Dorința de a evita să privești în întuneric este normală. Psihicul uman funcțonează pe principiul plăcerii și instinctiv va căuta să te îndepărteze de durere. Chiar dacă primul impuls este cel de a o lua la fugă, nu ezita să explorezi resursele care te pot ajuta să stai și cu disconfortul. Psihoterapia, grupurile de sprijin, scrisul în jurnal, timpul petrecut în natură sau practicile meditative de tip mindfulness te pot ajuta să te apropii de ce e mai puțin plăcut într-un ritm potrivit ție. Călătoria eroului îți oferă posibilitatea de a descoperi că ești mai puternic, iar rezultatul acestui proces îți va permite să te simți mai încrezut, mai real și mai întreg, deoarece, transformarea dezvăluie în cele din urmă cine ești cu adevărat.
Navigarea cu succes a călătoriei eroului din tine îți poate oferi un sentiment de scop. Fără o intenție clară, este ușor să te simți pierdut sau distras de preocupările cotidiene, uneori superficiale ale vieții. O aliniere conștientă cu scopul tău te va ajuta să dirijezi viața într-o direcție semnificativă pentru tine.
„Sper că vei ieși în lume și vei lăsa să ți se întâmple povești, să ți se întâmple viața, și că vei lucra cu aceste povești din viața ta – nu din viața altcuiva – le vei uda cu sângele, lacrimile și râsul tău până când vor înflori, până când tu însuți vei izbucni în floare. Aceasta este călătoria. Singura călătorie. ”
Clarissa Pinkola Estés
Leave a comment