Echipa Ceașca de Terapie

Toate 3 suntem pasionate de profesia de psihoterapeut, de Analiza Tranzacțională, psihotraumatologie, neuroștiințe și tot ceea ce înseamnă o abordare holistică a sănătății psihice. Ne știam de ceva timp de la training, am participat împreună la multe grupuri de supervizare, formare în psihoterapie și am făcut parte împreună din organizarea diverselor evenimente din comunitatea noastră. Noi ne gândeam de mai mult timp să creăm oportunitatea de a face training pe teme diverse, în principal teme care ne interesau pe noi foarte mult, însă care nu erau disponibile pe piață. La conferința ARAT 2019 unde am participat în calitate de organizator a avut loc workshop-ul Mariei Bran, “Istoria filozofiei europene și scenariul de viață”. Era exact genul de eveniment pe care ni-l doream noi, mai ales că a ajuns la noi entuziasmul colegilor care participaseră și părerea lor de rău că workshop-ul nu durase mai mult. Așa că am trecut la treabă să îl organizăm la București. Astfel, pe 8 și 9 februarie 2020 a avut loc primul eveniment marca Ceașca de Terapie. Ne-a bucurat mult experiența dobândită acolo și ne-a dat energia necesară și dorința să organizăm cât mai multe evenimente.

Suntem de părere că o comunitate înfloritoare se bazează pe eforturile active ale membrilor ei de a contribui la creșterea și dezvoltarea acesteia. Primul eveniment Ceașca de Terapie a fost, pentru noi, un moment de redecizie, în care am constatat că avem resurse și suntem capabile să ne ocupăm de propriile nevoi profesionale și, în același timp, de dezvoltarea comunităților din care facem parte: atât cea de psihologi, psihoterapeuți, cât și cea de părinți, români, etc. Credem mult în ideea că pasiunea pentru ceva anume cristalizează în jurul ei o comunitate de oameni interesați de același lucru, iar acela este spațiul cel mai propice pentru a crea activități și evenimente cu sens și energie.

De altfel, numele proiectului nostru are o mare valoare simbolică pentru noi. Unele din cele mai plăcute momente atât singure, cât și împreună le-am petrecut cu o ceașcă în mână. Atunci când îți este bine, parcă starea se amplifică dacă bei ceva cald, reconfortant. O ceașcă de cafea bună sau de ceai e un dar pe care ți-l faci uneori singur, alteori îl împărtășești cu ceilalți.

Cam asta ne dorim și noi prin activitatea aceasta: să ne permitem noi nouă să fim bine și să împărtășim cu ceilalți.

Ceașca de Terapie își propune să creeze o comunitate și un spațiu de promovare a cunoașterii, să aducă împreună profesioniștii din domeniul paihologiei, atât din țară, cât și din străinătate. În România avem specialiști foarte buni și ne dorim să îi vedem cât mai des în acțiune, așa că ne-am propus să-i aducem în evenimentele noastre. De aceea, ne dorim să organizăm traininguri și evenimente variate, care să ne inspire și să completeze ariile unde avem mai mare nevoie de cunoaștere.

De asemenea, ghidându-ne după dorința de creștere profesională și personală, am realizat că este necesar să diversificăm felul în care învățăm în procesul de transformare în psihoterapeuți suficient de buni pentru persoanele cu care lucrăm și, astfel, a apărut nevoia de a îmbina mai multe stiluri și abordări terapeutice. În acest sens, ne propunem să avem invitați și din mai multe școli de psihoterapie, integrând o varietate de perspective teoretice în procesul de dezvoltare și formare continuă, construindu-ne o bază puternică de creștere profesională și personală.

 Misiunea noastră nu se oprește aici, ci ne dorim să facem accesibil domeniul psihologiei publicului larg și să promovăm psihoeducația. Avem evenimente care sunt dedicate părinților sau oricărei persoane care este dornică să se autodezvolte, nu doar profesioniștilor.

Și cel mai important, animate de sentimentul de apartenență, dorim să creștem împreună cu alți colegi, care simt și ei ca noi și care pun preț pe sentimentul de comunitate de învățare.