Sunt oare într-o relație sănătoasă? Cum pot eu să am o relație sănătoasă? Oare ce este nevoie să fac să am o relație sănătoasă? Cum arată o relație sănătoasă?  Sunt întrebări pe care poate ți le-ai pus și tu sau poate un prieten al tău.

De ce este important?

Noi, oamenii, suntem programați genetic pentru a fi în relații, pentru a trăi în relații. Modul în care relaționăm l-am învățat văzându-i pe părinții noștri cum relaționau între ei, dar și cu copiii și, deși, comportamentul tău ca adult îți pare diferit, el este influențat de ceea ce ai observat și experimentat în copilărie. Alergăm după și ne dorim în secret relații intime care să ne repare copilăria.

„Relația este o călătorie în doi, este o formă de mișcare în care ritmurile sunt dictate de emoțiile și credințele noastre, iar acțiunile, ghidate de nivelul de experiență și maturitate psihologică”

Gaspar Gyorgy

Și totuși cum recunoști că relația în care ești este sănătoasă?

Ce este o relație sănătoasă?

Relația sănătoasă este despre a iubi și despre a ști că merit să iubesc și  fiu iubit. Dar a iubi nu este suficient. Este despre a ne muta din poziția „Te iubesc, pentru că am nevoie de tine” în poziția „Am nevoie de tine, pentru că te iubesc”, cum afirma Erich Fromm.

Relația sănătoasă este mediul în care partenerii își permit reciproc să fie ei înșiși și să evolueze, atât  fiecare în parte, dar și împreună – cuplu. Deci, relația de cuplu vine cu paradoxul că fiecare deși este în relație are libertatea și permisiunea de a fi el însuși. Și de asemenea, de a fi noi înșine, creându-l pe împreună – adică de a aduce valorile și interesele comune, de a clădi o identitate comună din împletirea identităților individuale. Ceea ce este principiul esențial, de bază, este acceptarea necondiționată – eu te accept pe tine și tu mă accepți pe mine.

Caut persoanele care să mă iubească, nu în ciuda defectelor și vulnerabilității mele, ci datorită lor”

Brene Brown

Relația sănătoasă este germinatoare de mediu de creștere și dezvoltare. Al meu, al tău, al nostru. Odată cu creșterea personală și cuplul evoluează, se dezvoltă. Mediul este propice să îl creștem pe noi. Relația sănătoasă este despre siguranță și bine pentru amândoi, nu doar pentru unul singur.

„Eu am devenit mai bun; tu, de asemenea; iar noi împreună valorăm mai mult decât luați separat”

Dr. Janet G. Woititz

Relația sănătoasă este despre a comunica, a fi autentic și de a te arăta așa cum ești, cu toate ale tale. Este și despre a avea încredere și de a fi în siguranță cu cel de lângă tine, este despre a permite și a respecta. A te respecta pe tine, pe mine, pe noi.

Ce nu este o relație sănătoasă?

Relația sănătoasă nu este o luptă pentru putere, cine știe mai mult, face mai mult, cine vrea să se impună, să domine. Nu este nevoie pentru că o relație sănătoasă presupune acceptarea reciprocă și individualizarea. Eu și tu nu trebuie să gândim și să facem la fel în orice moment. Relația sănătoasă nu este despre a-l modela sau a-l schimba pe celălalt pentru a fi ca tine, ci este despre acceptare necondiționată a celuilalt.

„Unde stăpânește iubirea nu există dorință de putere, iar unde predomină puterea lipsește iubirea”.

Carl Gustav Jung

Relația sănătoasă nu este simbiotică, eu și tu nu trebuie să simțim mereu la fel, mai ales raportat la toate situațiile.

Relația sănătoasă nu este doar sex și neapărat orgasm, ci este intimitate.

Intimitatea  în cuplu presupune o relație de iubire, validare, autenticitate, înțelegere și prețuire reciprocă intelectuală, emoțională și fizică.  Cu cât relația este mai deschisă, autentică, partenerii își împărtășesc gândurile, se ascultă, nu se critică, se accepta și își acceptă diferențele, cu atât intimitatea crește.

Leave a comment