- This event has passed.
Contratransfer și autodezvăluire în psihoterapie cu Ray Little
Event Navigation
DATA: 17 iulie 2020, 12:00-14:00
PREȚUL: 150 RON până la 19 iunie, apoi 200 RON
LOCAȚIA: online ZOOM (❗️limba în care se va desfășura atelierul este limba engleză și nu va fi asigurată traducere❗️)
Cui se adresează: psihoterapeuților, psihologilor clinicieni, asistenților sociali, consilierilor și educatorilor, celor care lucrează în profesii de ajutor.
Data limită de înscrieri: 1 iulie 2020
LOCURI LIMITATE!
Când și cât să împărtășim cu clientul ceea ce gândim și simțim în relația terapeutică?
Ca terapeuți, nu putem evita să nu ne dezvăluim. Modul în care vorbim și ne manifestăm în interacțiune, genului căruia aparținem, hainele noastre, mobilierul din cabinet, toate sunt aspecte și informații despre noi. Mai mult decât atât, orice interpretare a terapeutului este o autodezvăluire, deoarece demonstrează existența unei minți diferite și separate. Atunci când suntem față în față cu clientul, în contrast cu utilizarea canapelei, subiectivitătatea terapeutului este imposibilă. Clientul va interpreta comportamentul și răspunsurile noastre la expresiile și comportamentul său; exact cum facem și noi. Acest proces va avea loc atât conștient, cât și inconștient.
Cu toate acestea, în marea majoritate a cazurilor este o alegere să decidem în ce mod și când să dezvăluim informații despre noi și/sau contratransferul nostru. Ray Little ne propune să avem în vedere următoarele întrebări:
1. Ajută autodezvăluirea la stimularea părților sănătoase sau ar reprezenta o retraumatizare pentru client?
2. Ar îmbunătăți sau ar interfera cu relația terapeutică?
3. Dacă dezvăluirea este o strategie de apărare, ce evităm de fapt?
4.Ce este în spatele impulsului terapeutului de a se dezvălui?
Indiferent dacă folosim autodezvăluirea sau nu, poziția noastră trebuie să fie deschisă reflecției și comentariilor venite atât din partea clientului cât și de la noi înșine – o poziție aliniată principiului implicării în relația terapeutică.
Workshop-ul nostru are la bază articolul lui Ray Little din 2011, Countertransference Self-Disclosure, publicat în “Relational Transactional Analysis: Principles in Practice”, Eds, H. Fowlie & C. Sills. Karnac.
Ray lucrează ca psihoterapeut și supervizor în practica privată de peste treizeci de ani, îmbinând activitatea de cabinet cu cea de facilitare a grupurilor de supervizare și seminarii de dezvoltare profesională, atât la Edinburgh cât și la Londra. De asemenea, este profesor asociat la mai multe institute de formare din Europa, fiind membru fondator al Association for Relational Transactional Analysis (IARTA), psihoterapeut și supervizor al UKCP, membru al International Transactional Analysis Association (ITAA) și Metanoia Institute, London. Activitatea sa profesională este o întrețesere de concepte psihodinamice cu cele din analiză tranzacțională din perspectiva relațională, cu un accent deosebit pe lucrul cu stările timpurii ale Eului. Ray este autor al mai multor articole publicate în Jurnalul de Analiză Tranzacțională și a fost recompensat în 2019 cu premiul memorial Eric Berne ca recunoaștere pentru originalitatea și contribuția sa, practică și teoretică, la dezvoltarea analizei tranzacționale.
Mă înscriu!